07/02/2023

Риба тон от полза срещу висок холестерол

 


Рибата тон притежава ценни ползи за здравето. Тя може да се консумира както от консерва, така и прясна - изпечена или сурова. Съдържанието на мазнини в нея е различна според разновидностите, някои видове са по-богати на мазнини от други. Ключова полза е богатото съдържание на Омега-3 мастни киселини, което допринася за намаляване на сърдечносъдовия риск. Освен това, скорошни проучвания са показали, че консумацията на риба тон е свързана с по-ниска честота на случаите на Алцхаймер, артрит и депресия.

 

Тези риба е ценен източник на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина - две ключови Омега-3 мастни киселини. Те действат като прекурсури на различни медиатори, важни за имунната система, кръвообращението и хормоналния баланс. Освен това, тези мастни киселини имат важно действие за намаляване на кръвното налягане и нивото на триглицеридите в кръвта, както и понижаване на риска от образуване на тромбози. Всичко това води до значителна превенция на атеросклеротичните изменения в съдовете. Редовната консумация на Омега-3 допринася за намаляване на риска от аритмия и също така потиска растежа на раковите клетки.


 

Други проучвания са показали, че тези мастни киселини имат важно значение за регулиране на настроението и превенция на депресията. Също така, те притежават ценни противовъзпалителни свойства, с което предоставят облекчение и намаляване на възпалението при астма, ревматоиден артрит, възпалителни заболявания на червата и псориазис. Рибата тон е отличен източник на протеини от животински произход. Те допринасят за образуване на храносмилателни ензими и хормони, но също така осигуряват възстановяване на тъканите и подобряване на инсулиновата чувствителност. Тази риба е ценен източник на фосфор, който е вторият най-разпространен минерал в организма след калция и има важно значение за здравето на зъбите и костите, както и за възстановяването на тъканите и поддържане на оптимално pH в клетката.

 

Рибата тон предоставя високи количества селен, който има антиоксидантни свойства и допринася за баланс на щитовидните хормони. Освен това, тя съдържа и желязо, което е важно за синтезата на хемоглобин, образуването на нови клетки, хормони и невротрансмитери. Тази риба доставя и високи нива на витамин А, който е важен за здравето на костите и зъбите, но също така защитава от инфекции, има антиоксидантно действие и осигурява добро зрение.

 

Рибата тон е отличен източник на магнезий, който е важен за здравето на костите, за действието на ензимите в организма и за съкращението на мускулите. Този минерал има важно значение за функциите на имунната система, поддържането на енергийния метаболизъм и предаването на нервни импулси. Също така, рибата тон предоставя високи количества от витамините от груба В, които са ценни за възстановяването на тъканите, регенерирането на клетките, образуването на хормони и регулацията на метаболизма.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=thon_nu


No comments:

Post a Comment