26/05/2011

Био козметиката – защо е по-добрата козметика?

Връщане към натуралното
Първоначално козметичната индустрия пуска продукти за масова употреба, които са разработени в голяма степен на базата на натурална основа. От тридесетте години на миналия век обаче естествените природни съставки се изместват все повече с химични субстанции. Причината е, че процесите на добиване и преработка на тези вещества са по-евтини.

Тенденция на връщане към природните продукти започва да се наблюдава от 90-те години на ХХ век, когато и вредните дългосрочни ефекти от употребата на козметиката, разработена на основата на петролни производни вещества започват все по-често да се отчитат - от 50-години хората масово са принудени да използват козметика на основата на химически субстанции. Така например, при употребата на кремове за лице, тези химикали навлизат през кожата в тъканите и попадат в кръвообращението.

Изследване на Herb Research Foundation установява, че 60% от състава на козметичните продукти се абсорбират от кожата, а знаем, че средно статистическата жена започва да използва ежедневно крем за лице от 23-25-годишна възраст, което означава, че за години се получава сериозно натрупване в организма.

Не случайно през последните десетилетия все по-често се споменава и за алергия и непоносимост към козметика.
Вече може да се каже, че цялата общественост - ползващи козметика, дерматолози и научни специалисти в козметиката - настоява в продуктите да се влагат алтернативните натурални съставки вместо производните на петрола.

Колко процента натурален състав трябва да показва натуралният продукт?
Според обикновения масов потребител натурална е тази козметика, която не съдържа химически субстанции и консистенцията й е получена не благодарение на химически процеси. Това определение обаче е доста опростено и по отношение на козметиката като наука остава неясно. В тази връзка дори приеманите за синоними натурална и органик козметика не се покриват едно към едно.

Натуралната козметика в действителност се отказва от прилагането на канцерогенни химични вещества, получени от петролни продукти, които заменя с естествени съставки от растения или други природни източници. Обикновено съставът на продуктите, които се представят за натурални, в 70% включва вещества, извлечени от природни източници, т.е. това число за натурален състав е минимумът, който определя продукта като натурален.
В тези продукти се използват някои химически вещества, но ограничен брой и с доказано безопасен ефект върху организма.

Органичната козметика е едно стъпало над натуралната – тя на 95-100% съдържа вещества от растителен, минерален или животински произход. Предлагането на тези продукти обаче все още е силно ограничено, особено що се отнася до изискването за сигурно, надеждно и сертифицирано производство. Органичната козметика налага и добиването на изходните суровини да се получава по органичен път. При преработката на субстанциите се набляга на физическите и биологичните принципи, които погледнато отстрани приличат на методите на домашната козметика, дори самият продукт наподобява домашно приготвения.

Вредните съставки, които ги НЯМА в натуралната козметика
Вазелинът, който е петролен продукт, както и минералните масла, които се използват в обикновената козметика, дори и в олиото и лосионите за бебета, при нанасяне върху кожата образува мастен филм. Целта е да се постигне задържане на естествената влага на кожата, което и на практика се получава. Само че заради плътния и тежък характер на този маслен филм се нарушава дишането на кожата.

Парабените, които се срещат в 75-90% от козметичните продукти като грим, дезодоранти, лосиони и шампоани и са добавяни за постигане на по-висока трайност на продукта – унищожават попадналите в тях бактерии и гъбички – се оказват потенциално опасни, според проучване на Brunel University във Великобритания. Доказано е, че те водят до понижено качество на спермата – рефлектират върху броя на жизнеспособните сперматозоиди, а при жените се свързват с рака на гърдата и нарушаване фините ендокринни процеси – има се предвид най-вече един от женските хормони, естроген.

Пропилен глигол е друга масово използвана съставка, също получена от петролни химикали, която се влага в кремове и лосиони с цел постигане на гладка кожа. Само че тази съставка води до бързото остаряване на кожата, както и до възпаления и контактен дерматит.

Други подобни вещества могат да причинят здравословни проблеми от порядъка на: главоболие, кожни възпаления, световъртеж, проблеми с белите дробове.

Като заключение...
Като заключение международните козметични компании пренасочват фокуса на производството си върху натурални източници не само поради причини на здравето, но и защото се смятат за естествени за организма и околната ни среда.
Натурални източници, които се употребяват в органичната козметика са кисело мляко, мед, лайка, чай, натурални масла, кокосово масло, какаово масло, масло от семе на морков, алое вера, билки и други самостоятелно или в микс. Използваните натурални вещества имат естественото свойство да предпазват от вредните слънчеви лъчи и поддържат влагата на кожата.

Влагат се още екстракти от плодове (праскова, кайсия), краставица, подправки, мляко, яйца, минерални соли. Бадемът и кокосовото масло дават подходящи субстанции за продукти за масаж, косата, контрола на бръчките.

Натуралната козметика помага на кожата и клетките й да се възстановят, освен че й предоставят необходимите вещества по естествен на биологията ни начин. И още една подробност - не нарушават синтеза на витамин D, както се случва при употребата на други козметични продукти.

източник:http://www.puls.bg


No comments:

Post a Comment